Gentse Waterzooi
Bijgewerkt op: 9 feb. 2021
Ingrediënten
Boquet marmiet: 150 g uien + 1 kruidnagel - 150 g wortelen - 150 g prei -100 g selderij | 1 kruidentuiltje | zout | 1 kip van 1,2 kg | julienne van 150 g wortelen + 150 g prei + 150 selderij | 40 g roux (optioneel) | 1 dl room en 1 eierdooiers: de Liasion | 0,75 kg aardappelen | 30 g peterselie, gehakt
Bereiding
Zet 4 liter gevolgeltebouillon op en verbeter deze hem met de boquet marmiet.
Snij de kip in 8 en gebruik ook de karkas om de bouillon de verrijken
Breng de kip aan de kook in de kokende groentebouillon en pocheer ze gedurende ca. 35 minuten (controleer op gaarheid)
Haal de kip uit de bouillon. Zeef 1,5 liter bouillon en gaar hierin de julienne groenten en de blokjes aardapelen. Indien je dit dikker wenst kan je dit binden met roux. Doe de stukken kipper er opnieuw bij, ontvet goed je bouillon en voeg er de liaison bij van het vuur, nu mag hij zeker niet meer koken. afkruiden en werk af met wat gehakte peterselie.
Afkomst van de naam:
De naam ‘Gentse waterzooi’ doet natuurlijk vermoeden dat het gerecht ontstaan is in de Oost-Vlaamse stad Gent. Maar hoe kwam het gerecht tot stand? En wanneer? De oorsprong van de Gentse waterzooi vinden we aan de Braempoort. Eind 13e eeuw krioelde het hier van de vis. Dat kwam omdat er heel wat molens stonden om graan te malen. Een deel van het graan en opstuivend meel kwam in de rivier terecht, wat vissen aantrok. Deze overvloed aan vis was een zegen voor de armere bevolkingsgroepen van Gent. Op deze manier konden ze namelijk heel goedkope maaltijden bereiden. Ze vingen snoek, baars, paling, barbeel en enkele andere vissoorten, maakten ze klaar met wat groenten en ze hadden een volledige maaltijd.
Van vis naar kip
Vandaag de dag wordt Gentse waterzooi toch met kip bereid? Eind 19e kwam namelijk de industrialisering op gang. Er werden steeds meer fabrieken gebouwd in en rond Gent. Maar de plaatselijke industrie bracht heel wat afval met zich mee. Het resultaat: vervuiling van de kanalen en een slinkende vispopulatie. Zelf vis vangen zat er dus niet meer in. Vis kopen helemaal niet, want dit was simpelweg te duur. Men moest dus op zoek gaan naar een goedkoper alternatief. Dat alternatief vond men bij kip. Er waren heel wat kippenboeren in Gent, waardoor dit gevogelte een pak goedkoper was dan vis. Door de eenvoud van dit gerecht was de omschakeling van vis naar kip helemaal geen probleem. Vandaag de dag kennen de meeste Belgen Gentse waterzooi met kip. Voor de echte Gentenaren is dit natuurlijk heiligschennis. Zij zweren bij de originele versie met vis. Misschien omdat ze niet willen vergeleken worden met de Brusselse ‘kiekenfretters’ :)
bron: streekmarkt.be en Koken het handboek HK
