top of page

Boter maken

1 l slagroom

zeezoutvlokken, hier gebruikte ik gerookt zeezout (optioneel)

Doek en ijsblokjes


Stap 1 Laat de slagroom iets op kamertemperatuur komen. Giet het in een grote mengkom en klop met een elektrische mixer de slagroom op. De slagroom wordt eerst lobbig, dan stijf en begint vervolgens te schiften. Dat duurt afhankelijk van je mixer zo'n 5 tot 10 minuten. Zet zodra het schiften start je mixer op een lagere stand, net zolang tot er een soort soep ontstaat waarin gele boterklonten dobberen. Op een gegeven moment (zo'n 2 minuten na het schiften) worden de klonten niet meer kleiner.

Stap 2 Giet het mengsel dan in een doek bekleed vergiet boven een mengkom. Knoop de opgevangen boter in het kaasdoek op en laat uitlekken. Het opgevangen vocht is karnemelk. Je kan dit gerust opdrinken of werken in gerechten vb smeus.

Stap 3 Zet een grote mengkom met water en ijsblokjes klaar. Kneed de boter met het kaasdoek eromheen goed door het ijswater heen. Dat wordt vanzelf een beetje melkachtig. Op deze manier kneed je een paar minuten de resterende karnemelk uit de boter. Dat is belangrijk, want karnemelk wordt snel ranzig waardoor je boter minder lang houdbaar is.

Stap 4 Haal de boter uit het kaasdoek en prak er eventueel wat zeezoutvlokken doorheen, dat is wel heel lekker hoor. De boter is een paar weken houdbaar in de koelkast.

Recept by 'Vet' Bas Robben

#voedingverbindt #kaffeekonfetti #boter #MachtigLekker #hethorecavirus #Liasion #boerentrots #feusacré


41 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Samosa

bottom of page